7 januari 2020

VälbehövligRekreationsresaTillÖsterlen



Den sovande bloggen har vaknat till liv, i alla fall tillfälligt. Jag har varit på en liten semesterresa till Skåne om nu någon undrar vart jag har tagit vägen.
Vi åkte redan måndagen den 30/12 direkt efter jag stämplat ut från helgens tre nätter. Kan så här i efterhand konstatera att det var nog inte så bra. Hade svårt att sova i bilen, hittade aldrig något bra viloläge för min onda nacke. Vilket resulterade i att jag fick ondare än vanligt och det höll i sig hela veckan. Försökte ligga ner och vila så mycket det bara gick under veckan. Sidoläge i sängen är det enda som hjälper litegrann när smärtan är för ihärdig.

Vi har alltså firat nyår med goda vänner boende i Kivik. Med oss på resan härifrån 08-land hade vi två andra par som ingår i samma "vinresegäng" som oss. 

Så mycket god mat som jag har ätit denna vecka och druckit goda viner. Har säkert gått upp tre kilo minst och kroppen har liksom marinerats i fina rödviner från Italien.
Jaja, finns värre saker att oroa sig för. Man lever här och nu, det är dom orden jag ofta tänker på. Här och nu! Kan vara försent i morgon.

Medans pojkarna i gänget hade lite att fixa på dagarna på gården roade vi oss på egen hand. Jag gjorde egentligen inte så mycket mer än att ta det lugnt, promenera, handla lite och en dag åkte vi till Karl-Fredrik på Eklaholm, världens mysigast butik. Som tur var hade dom 50 % rea på allt i butiken så det slank ner ett par ljuslyktor och en fin bricka i min påse. Tjänade hela 278:- på mitt inköp.

När nyår skulle firas anslöt två par till från vårt vinresegäng. Så vi var totalt 12 glada skitar som åt en fantastisk middag tillsammans.
Tre förrätter började vi med, till dessa serverades det åtta! olika champagner. Till den magiskt goda varmrätten serverades det fyra fantastiska rödviner. Lite knixigt att hålla ordning på alla glas. Tur att vi varit på några vinprovningar genom åren, övning ger färdighet.

När det var dags för tolvslaget blev vi bjudna på chips med löjrom och cremefraichedip tillsammans med ytterligare några champagneflaskor. Vilken kväll! Första gången på många många år vi ens varit utanför hemmet en nyårsafton eftersom Gustav var skräckslagen för alla raketer och fyrverkerier. Vi höll oss alltid hemma tillsammans med honom.

Tog lite bilder..otippat va?





Här bodde vi. Tyst, lugnt, stilla, vackra hus, underbar utsikt, vackert överallt, idylliskt, sköna sängar och bara så mysigt.


Ensamma trädet



















Självservering i köket, jo jag tackar jag.
 



Första förrätten en trevlig råraka med rödlök, cremefraiche och löjrom. Mums!


Andra förrätten var en krämig blomkålssoppa med Kivikäpplen såklart. Mums på den med!


Sista förrätten, en carpaccio! Älskar carpaccio! MUMS!



Varmrätten, to die for som man brukar säga. Andra gången i mitt liv som jag äter renfilé...och vad säger man, världsklass på hela anrättningen. Godaste risotton och ugnsbakade tomater gjorde att jag var i mathimlen ett bra tag. Backade faktiskt...Rudolf hämtade mer åt mig, ett jättelass så jag nästan borde skämmas. Men det är inte alla dagar man får äta en sådan här middag.


Bästa tjejerna bjussade på smaskigt tilltugg till skumpan och tolvslaget.
Mums!


 Gott Nytt År!





På nyårsdagen ställde Eva till med pizzarace. Ni ser ju själva...ytterligare en 10-poängare. Blev så mycket pizza så det räckte till lunch någon dag senare. Desserten! Vet inte riktigt vad jag åt med onödigt gott var det, någon glasshistoria med bär och kaksmulor...10 poäng även på den.


Besöker ni Österlen i framtiden är minst ett besök hos Karl-Fredrik på Eklaholm ett måste. Stor bil är också det ett måste så man får hem allt fint. På våren och sommaren är hela framsidan utanför ingången proppfull med vackra blommor och växter i allehanda kulörer.




















Själv så blev jag helt tagen av denna lilla söta katt som satt på en hylla. Hittade ingen prislapp på honom och tur var väl det. Han var så gosig och och vi myste en lång stund. Det var faktiskt första gången jag träffade på en katt sen Gustav gick bort. Fick en klump i halsen och längtade förstås om möjligt ännu mer efter min lilla kisse.


Två kvällar blev vi bjudna på kalaskäk hemma hos värdparet. En jättegod skaldjurssoppa var det ena kvällen. Förrätten kom aldrig med på bild för jag blev så exalterad, var nämligen gravad renfilé med lågtempat 63-gradigt ägg (tror jag det hette).


Den här pastan drömde jag om i natt.  Tortellini med ricotta och TRYFFEL! Svassade direkt upp på min 10-i-topp-lista. Dra mig baklänges......Lite italienska charkuterier ingick också sen var jag, tro det eller ej, tyst en stund.


 MARÄNGSWISS! Återigen en favorit.. med Vita harens hemkokta chokladsås, klassiskt recept från 70-talet. Ja, herregud vilka brakmiddagar jag ätit.


Grannkatten Dexter hälsade på och jag hamnade på golvet förstås. Suddigt kort för han ville inte vara med på bild. Åke bjussade honom på oxfilé men det ratade den något kräsne lille kissen.


Tack Skåne, Österlen, Kivik och alla inblandade för en skön vecka.
Längtar redan till sommaren då vi förhoppningsvis kommer tillbaka.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar