21 december 2018

GrattisTillUndertecknad



Tänk att just idag är det 40 år sedan jag gick ut Vårdlinjen och därmed kunde titulera mig undersköterska. 40 år?! Fatta! Jag var 18 och ett halvt år och jag minns det som i går i alla fall nästan.
Minns även att dagen innan den stora examensdagen var det party. Klass Vd2R på Nordendahlsskolan i Solna var ute och rullade hatt och hamnade på Muggen. Muggen var någon skum restaurang som jag tror låg i gamla stan eller på söder. Minns inte av olika anledningar.
Kom ihåg att jag i alla fall blev hyfsat bra på arslet, kräktes på bussen och på min svarta sammetskostym och försov mig dagen efter.
Inte bästa dagen att försova sig på eftersom det var examensdag med lättare lunch och tal av rektorn.
Hann precis till den högtidliga betygsutdelningen och fick gå fram till rektorn och ta i hand och få mitt betyg. Luktade säkert inte hallonsaft ur den munnen.

Så här 40 år senare så konstaterar jag att mitt yrkesval inte var så tokigt. Har alltid trivts med mitt arbete annars hade jag väl aldrig fortsatt med det. Men såklart är man sliten efter alla dessa år inom äldreomsorgen. 34 år med nattjänstgöring blir det i vår. Hade aldrig gått om jag hade haft problem att sova på dagarna, vilket jag aldrig har haft. Har gillat att vara ledig på dagarna, fixat, donat och alltid funnits till när mina barn kom hem från skolan. Nu på senare år är det guld att kunna hjälpa till när det behövs med barnbarn, hundpromenader och min gamla mor.

Började arbeta dagtid på Karolinska Sjukhuset 15 januari 1979. Först på Neurologen 6 och sedan på Reumatologen 3. Slutade 1981 mest för att resorna var långa, kalla och försenade pendeltåg,  lövhalka på spåret, schemat ganska tufft och sen blev vi påkörda bakifrån i bilen och jag fick en whiplash som ställde till det ordentligt för mig med ständig smärta, långtidssjukskrivning m.m.
Men fasen vad jag trivdes på KS, kan sakna mina kollegor än i dag. Hade vansinnigt roligt! 

Bytte yrkesbana, om än tillfälligt mellan 1981-1985 då jag började på Finnstabergs Förskola eller Församlingshemmet som det ibland kallades för. Berodde på att dom flesta i personalstaben var med i samma kristna nystartade församling här i kommunen. Dock inte jag då.
Var en kul tid på förskolan, hög personaltäthet och små barngrupper till skillnad från hur det ser ut nu.
På min avdelning var det 12 barn och fyra personal, helt perfekt.

1985 när Emilie föddes återgick jag till undersköterskejobbet. Började arbeta natt för att få vara hemma hos barnen (Erika föddes 1987) så mycket det bara gick. Kändes fel att fortsätta att arbeta på en förskola och lämna mina egna på en annan.
Fick en nattjänst i min kommun på ett servicehus där jag arbetade till 1989 då jag fick ett vikariat i Nattpatrullen. Alltså det var så roligt!
1992 började jag arbeta på Norrgården, natt även då. Ett toppenställe som jag trivdes jättebra på.
1997 flyttade hela Norrgården, personal och boende till det nybyggda Kungsgården i Kungsängen. Norrgårdens skulle totalrenoveras.
På Kungsgården hade vi det jättebra ett riktigt toppenställe och vilket nattgäng vi var och vi hade galet skoj på nätterna. Den sammanhållningen och glädjen vi hade på Kungsgården är obetalbar. Jag saknar mina nattisar från den tiden. Tur att jag fortfarande har kontakt med några.
I september 2008 sa jag upp mig efter att en galen chef betett sig riktigt illa mot främst mig, en kollega och senare  även flera kollegor.

Sökte en nattjänst i Bålsta på Pomona, var 138 sökande och jag...just jag fick tjänsten. Jag är så jäkla bra!
Trivdes toppen där med, lite större, mer att göra, ett jäkla skenande mellan husen, många kollegor i alla olika nattgrupper men fasen vad roligt vi hade.
Blev en sväng inom Attendo när ena huset på Pomona blev privat. Jag var sist in och fick därför gå över till Attendo. Ingen skillnad alls, var exakt likadant att jobba för dom. Enda skillnaden var att vi hade andra arbetskläder och fick lön den 25:e i stället för sen 27:e.
2012 slutade jag p.g.a hälsoskäl, husen på Pomona är kraftigt fukt och mögelskadat och jag blev riktigt riktigt dålig i min allergi.
Handplockades mer eller mindre (tillsammans med Mia) till Attendos nyaste flaggskepp Flottiljen i Barkarbystaden. Trivdes jättebra där med men längtade tillbaka till Håbo Kommun. Tyckte inte att all nattpersonal gjorde sitt jobb på nätterna och jag gillade inte att jag behövde väcka vissa av mina kollegor när jag behövde hjälp. Dom la sig helt sonika för att sova när det blev för ansträngande!

Sökte nattjänst till det Solängen som skulle öppna i mars 2013. Över 100 sökande här med och såklart knep jag en utav nattjänsterna.
Resten vet ni..har trivts fantastiskt bra på Solängen dom första tre åren innan helvetet brakade lös. Falskspel, skitsnack, sandlåda, avundsjuka, ljugerier, förtal, påhitt och massa andra barnsligheter. Och nu är jag alltså tillbaka på Pomona sedan snart två månader.
Trivs som fisken i vattnet! Här har jag kollegor som beter sig vuxet och tar ansvar, vi har jättekul!

Oj, det blev visst ett helt CV! Undersköterska i 40 år varav 34 år på natten. Nattarbete är min grej och min livsstil. Skulle aldrig någonsin klara av att arbeta dagtid efter så många år på natten. Jag har inte tid att jobba dag.  Och vilka dagtjänster har man ett schema där man ledig var femte vecka?
Kom på att jag fått alla jobb jag sökt genom åren, vilket skryt! Alla utom ett jag sökte här i våras, men det gjorde inget för jag hade tackat nej i alla fall om jag hade fått ett erbjudande. Det var inte inom äldreomsorgen utan något för mig helt nytt område och ljusår från min kompetens.

Godnatt mina vänner nu ska tant sova ❤







Inga kommentarer:

Skicka en kommentar