18 december 2017

UndercoverVinkvällJulmarknadSlappSöndag


Har haft en mycket trevlig helg tillsammans med familj och bästa vänner.  Helgen inleddes med ett vääääldigt tidigt uppstigande på lördagsmorgonen. Stella sov hos mig och vaknade redan 05.43. Gjorde ett försök till att vi skulle sova en stund till, läste Nicke Nyfiken men nej Stella var hungrig.
Gör såklart ingenting alls att kliva upp i ottan, jag har ju sovit senaste halvåret men det var ovanligt att sitta i soffan och äta frukost vid den tiden. Men att sitta där i soffan, i mörkret med tända ljus tillsammans med denna lilla fantastiska minimänniskan väger upp allt. Hon är så förståndig, smart, duktig, glad, nyfiken, klok, rolig och jag undrar oftast om jag någonsin kommer kunna säga nej till henne. Förmodligen inte.





Vi hade lite att pyssla med efter frukosten. Städning stod på schemat och Stella blev överlycklig och hjälpte gärna till. Vi skurade båda toaletterna, vattnade blommorna, körda rengöringsprogrammet och gjorde filterbyte på kaffemaskinen, tog ett varv med dammsugaren, matade Gustav, tvättade en maskin och tumlade för att sedan vika tvätt. Hon ledsnade inte en endaste gång. Ska be henne komma snart igen, bättre hembiträde finns inte. Billig var hon också!


Vi fixade även i uterummet inför den lilla festlighet som skulle äga rum senare på kvällen. Beviljade henne såklart ledigt när hon tyckte Kermit och gänget var intressantare än mitt granris jag försökte arrangera på bordet.


 Gästerna var inbjudna till ett s.k Glöggmys. Något som är vanligt just i december. Men inte blev det någon glögg när det fanns så mycket annat roligare och godare att dricka. Jag hade såklart dukat fram glöggmuggar, russin och mandlar på en bricka men den kom aldrig till användning.
Vi hade som alltid en jätterolig kväll. Vi var lite oroliga för att det skulle bli kallt i uterummet eftersom vi inte har någon värme där. Men tvärtom blev det förbaskat varmt så vi var tvungna att öppna skjutdörrarna allt emellanåt och få det lite svalare. Man kommer långt med värmeljus, flåsande vänner och goda viner.
 Orkar inte fixa till bilderna allt kommer i oordning som alltid.


Det här måste ni prova! Häll ut en påse saltade potatischips på en vacker träplanka designad Rudolf. Och har ni ingen sådan går det bra med något annat liknande.
Klicka över creme fraiche eller smetana, finhackad rödlök och sedan löjrom. Skulle varit dill eller gräslök också men det hade jag glömt köpa så basilika fungerade lika bra det. Det var skitgott!


Eller hur?!
 

Vi har i alla fall hunnit med att få upp två tavlor som vi köpte i Italien.
Här är en från La Spinetta där det gör mycket goda viner, provade många där.
 

Stackars utarbetande maken vilade lite innan gästerna kom. Han hade varit på julbord på Wenngarn kvällen innan och var lite lätt sliten. Men sånt har aldrig någonsin erkänts utan det heter alltid att han är förkyld och har ont i halsen. Just ja, lederna värkte på kraken också, ojoj. Inget man märkte av senare under kvällen eller idag. Skönt att det gick över i blixtfart #jättebebissyndrom #bakfull
 

 Mycket mat på plankor blev det. Den ugnsbakade brieosten var magisk. 
Vi bjöd på viner vi köpte i Piemonte. Började med en prosecco från Cascina Vano som välkomstbubbel.
Till maten blev det tre olika viner från olika vingårdar. Den första var en Dolcetto d´Alba 2015 från Brezza. Nummer två var Barbera d´Alba Gallina 2013 från La Spinetta. Nummer tre var från den första vingården vi besökte Fontanafredda. Ni vet dom som har den tvärrandiga etiketten på flaskorna. Den sista finns att köpa på Systembolaget har vi kollat.
Det verkade som alla viner gick hem hos gästerna ingen spottade eller kräktes som tur var.


Ostar, kex, oliver, tapenade, parmesansnurror, fikon, päron och en getostrulle som inte var av denna värld. Så god var den!


 Mina fina vänner ❤ 


mera fina vänner och familj ❤
 

Emilie bjöd på dessert, världens godaste pepparkakssandwich. Serverad på planka såklart, vi har ju ett antal vackra plankor. Och ja, det kommer flera till försäljning när maken känner sig manad.
Kesella, vispgrädde, vit choklad, frusna hallon kletas ut mellan två pepparkakor av valfri form och storlek. Alltså hallå, hur gott var inte det?!
 


Här letade vi med gemensamma krafter och en del svordomar fram en Moscato d´Asti ur vinkylen
(är inte lätt att hitta därinne eftersom vi typ bara slängde in alla flaskor utan någon som helst struktur, vi måste ordna upp det senare) Nu blev det jubel och klang runt bordet. Det är ett sånt fantastiskt gott dessertvin som dessvärre inte finns att få tag på här hemma. Det gjorde sig finemang ihop med desserten.

Tack alla mina barn, barnbarn och vänner för en mysig kväll. Vi slapp både blåskatarr och frostskador som tur var. Och som alltid har vi det förbaskat kul när vi se.
För kännedom klev jag faktiskt upp redan klockan 6.30 i morse. Vaknade utvilad och kände mig laddad att ta hand om disken som inte fick plast i diskmaskinen ett par timmar tidigare. Bara ta till vara när det kommer såna där otippade ryck, det är inte ofta kan jag lova.

Annars blev söndagen en slappdag. Vi åkte till Steninge för att gå på julmarknaden som vi alltid gör. Men fasen vad besviken jag blev..hoho? julmarknaden var hade den tagit vägen? Övre plan där julmarknaden alltid är hade förvandlats till en större inredningsbutik. Såg inte en endaste tomte men väl fina och dyra designprylar i parti och minut. Hittade faktiskt liknande plankor som jag tjatat om i detta inlägg och genast kom våran affärsidé på tal igen. En halvstor planka i den fina butiken kostade 899:-! Den var dessutom inte ens fin enligt snickarn jag hade som sällis.
Rudolfs är mycket finare, helt klart och billigare.

När vi besvikna gick ner igen hittade vi julmarknaden. Men långt i från samma skala som tidigare år, tråkigt. Såldes någon korv, några stickade mössor och någon ledsen halmbock. Vi hade planer på att fika där också men när vi såg hur fullproppat det var fick jag lätt panik och vi åkte till ett mycket trevligare och luftigare café, Wenngarn förstås. Varsin räkmacka och en stor kopp kaffe satt som en smäck.
Somnade i soffan framför brasan när vi kom hem, älskar dessa sköna slappa söndagar.
Kommande vecka är det fullt upp. Akupunktur på måndag och jobb på natten, sotarbesök och julbord på tisdag, sjukgymnasten på onsdag och akupunktur på torsdag. Dessemellan påhälsning och handling hos mamma och sen vill jag leka med mina lyckopiller så mycket det bara går.

Julförberedelser?  Nääää, sånt jobbar inte jag med. Willys fixar det mesta. Julstress är något som inte existerar i detta hus, har aldrig liksom förstått det där med stressen inför jul. Jag lovar, det blir jul ändå även fast man inte orkar, hinner eller har lust att göra allt själv. Kul jul om man som många är helt slut på själva julafton. Här klickas dom få julklappar vi ger hem smidigt, julgodis är det ingen som äter i alla fall och speciellt gott är det inte heller. Skumtomtar räcker gott och är gott dessutom. Rudolf gör köttbullar resten handlas på Willys, wonderschön!  Ingen har hittills klagat vad jag vet i alla fall.

Då så fick ni er dagens intressanta föredrag. Nu ska det sovas här är tanken, få se hur det kommer gå.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar