28 november 2013

Venngarnutflykt



Dagens planerade utflykt började med en liten försovning för min del. Vaknade 09.35 och konstaterade glatt att jag sovit i 11 timmar med diverse små avbrott. Ni vet kissen......in, ut, äta, inte äta, dricka vatten, inte dricka vatten, ut, in, sova o.s.v.

Skickade ett mess till Catta och sa att jag kunde bli 10 minuter sen och sen snabbt in i duschen och efter det frulle på stående fot medans det viktigaste på datorn scannades av.

Anlände till Venngarn strax efter 11.00. Vår tilltänkta guide var lite upptagen så vi roade oss själva ett tag i slottet. Gick in i slottskapellet och sedan trapporna upp, våning för våning. Spännande slott! 350 år gammalt och jag är fascinerad av tanken att det finns så mycket intressant historia i detta slott. Tänk att på just dom här vackra trägolven har det gått många människor under dom dryga 300 åren, just där jag sätter mina fötter. Mäktigt!
Och alla dessa kakelugnar, otroligt vackra. Undrar om dom fungerar?

Sen alla målningar i taken och på väggarna är så fina. Mest änglar, lite knubbiga och sen med fina handskrivna snirkliga texter.
Vi var nog in i varenda rum och hamnade till sist på bottenvåningen där Sisyfos har sina kontor.
Där stod då plötsligt vår egen lilla guide och vi blev tillsagda att ta på oss röda, käcka besöksvästar. Detta för att få vistas ute på området. Guiden blev plötsligt hungrig och ville äta sin matlåda så vi passade på att ta en sväng i blåsten för att kolla alla fina hus och andra byggnader.






















Till vår stora glädje var det öppet in till gymnastiksalen. En gymnastiksal byggd på 50-talet där basketkorgarna utan just korgarna satt kvar och det till och med fanns en uppbyggd liten scen i ena kortänden.
Senaste åren har det tydligen varit en loppmarknad där och alla grejerna fanns kvar. Vi botaniserade gladeligen bland alla grejer. Fanns typ det mesta glas, lampor, gamla stenkakor, leksaker, tapeter (inga som passade mig dessvärre), resväskor, golfbagar och en annan massa skit.
Kul var det! Hittade en smidesljusstake som jag ska be Rudolf ta hem till mig.


Ett bra budskap som fler borde anamma....kanske till och med jag?
Dom vackra bågade gymnastikfönstren speglade sig i bilden.









Gustav är väl ingen kampkatt? 





När Rudolf hade petat i sig matlådan kom han farande i bilen. Nu började en rundvandring som hette duga. Han visade oss allt. Hotell Anstalten (Herrgården), fängelsecellerna, snickeriet, svinstian, hönshuset, ladugården, och sen lite fina hus som ska totalrenoveras och hyras ut eller säljas.
Vi var in i ett parhus och där kunde jag lätt flytta in. Ska ta oss en funderare om vi ska göra slag i saken och byta kommun. Området kommer bli superfint med mycket natur och till och med sjönära. Man ser Mälaren! Rolf kommer få nära till jobbet, 50 meter till Slottet och jag får något lite längre till Bålsta. Men jag tror allvarligt jag skulle trivas där. En som verkligen skulle gilla det är nog Gustav, herregud vad mycket spännande det finns där för honom.


När sightseeing var över efter ett par timmar åkte Catta och jag ner dom 2 km till Sigtuna för att luncha. Vi åt en clubsandwich indränkt i chilimajonäs på Cafe Myntet. Det var gott även fast jag skrapade bort det mesta av majjon.
En riktigt god latte, vatten och skitsnack gjorde eftermiddagen till en av dom bättre.


Prickade av TVÅ kändisar som spatserade förbi på Storgatan, först Tomas Brolin och sen Niklas Wikegård.
Blev mest imponerad av Brolin, han både gick, smsade, tuggade tuggummi och bar på en kasse från den lokala bokaffären. Det är strongt!
Niklas bar också på en likadan kasse, undrar om det var samma bok dom inhandlat?


Snart firar vi 24-årig bröllopsdag och det var just i detta lilla Rådhus den storartade vigseln ägde rum 1989.

Nu dags att påbörja middagsbestyren. Heippa!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar