2 oktober 2014

IllerOchBacc



Överlevde den här dagen trots minimalt med sömn, myror i rumpan och tankar på vift.
Hygienutbildningen innehöll bl.a prat om basala hygienrutiner, bakterier, resistenta bakterier och annat otrevligt. Det blev en väckarklocka trots att jag vet att jag/vi är bra på detta.  Fick äckelkänsla i magen när hygiensjuksköterskan malde på.

Vet ni hur mycket bakterier vi har i magen?
Vet ni hur länge en bacilusk (t.ex  någon magbacill)  kan överleva t.ex på ett dörrhandtag?
Vet ni att vi äter bajs?



Ja, fifan så vidrigt. Nu äter vi ju förstås inte bajs med kniv och gaffel på söndagsporslinet tillsammans med familjen. Men väl indirekt. Lyssna på det här...Lilla Selma är på toaletten, torkar sig halvtaffligt, tvättar inte händerna, tar sin rullator och promenerar vidare ut till dagrummet, där finns jag som hjälper henne att parkera rullatorn bredvid soffan, jag äter ett äpple, det fastnar äppelskal mellan framtänderna, jag stoppar in fingrarna och försöker pilla bort skalet = BAJS i munnen!
Det gäller att vara supersupersupernoga med handhygienen.


TVÄTTA, TORKA OCH SPRITA!

Vi fick oss nog en tankeställare allihop och nu blir vi såklart bara bättre och bättre på detta ofantligt viktiga ämne.

Just ja, svar på dom första två frågorna...vi har 2 kg bakterier i magen!
En bakterie kan överleva ca 7 månader. Så om någon har vinterkräksjukan och tar i ett dörrhandtag eller armstöd så kan jag 7 månader senare bli smittad. Äckligt! 



 Solroser! Titta vilken fin bukett Rudolf fick igår när han fyllde år.  Man blir glad av dessa vackra blommor som skiner som solen...på tal om något helt annat.



 
 



3 kommentarer:

  1. Jag har sååå länge försökt få mina kollegor att förstå hur viktigt det är med hygienrutinerna på jobbet men har alltid fått höra att jag är löjlig och överdriver. Det är skitviktigt! Egentligen skulle alla som jobbar inom vården få gå samma utbildning som jag har gjort, den är väldigt intressant men man får ju bacillskräck. Edwin kan ju glömma att någonsin få krypa runt på golv i butiker och likanande.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Du har så rätt Katrin! En annan sak är att inte låta Edwin eller förstås alla andra barn sitta i kundvagnen och suga på handtaget! FATTA vad många äckliga skitiga händer som hållit där!

      Radera
  2. Kundvagnar, trappräcken, dörrhandtag... Fy säger jag bara! Har alltid våtservetter och handsprit med mig när jag är iväg någonstans. Används flitigt av mig!

    SvaraRadera