6 mars 2012

Helt ärligt!



Ny dag att sparka sig trött i soffan. Skoja bara, sitter inte i soffan på dagtid då väljer jag schäslongen eller en utav dom sex köksstolarna istället.

Igårkväll var jag irriterad, besviken och nästan lite lätt kränkt. Men det gick över snabbt som tur var, orkar inte ödsla energi.
 Mia och jag har nu jobbat helt ensamma varenda natt på jobbet. Vi har hand om 34 st gamla förvirrade, rymningsbenägna och dementa fördelade på 4 plan och vi springer som guttaperkabollar upp och ner i trapporna. Så har det alltid varit i vårat hus och har inte ett dugg göra med att det blev privat för snart två år sen.
Vi byter, tvättar, torkar, tröstar, lugnar, ger medicin, ger smörgåsar och mjölk, springer på dörrlarm och sänglarm, försöker förhindra rymningsförsök och såklart det viktigaste ge trygghet och finnas till, varje natt helt ensamma, 10 timmar och 15 långa minuter.

Kan dessutom inte vara hos fler än en boende samtidigt vilket gör att det oftast uppstår stresssituationer. Man får prioritera, vem behöver min hjälp först?
Typ så här: Dörrlarm! En boende på ett plan på väg ut i 20 minus och här står jag på ett annat plan med en vinglig boende på toaletten och kan inte lämna....vad gör jag?

Sen detta eviga gnäll från delar av dagpersonalen på att det är blött i sängarna på morgonen blablabla.
Likadant på varje arbetsplats....garanterat!
Ni kanske inte har tänkt på att jag börjar min morgonrunda 04.45 och går in till alla och är det torrt då så kan jag inte direkt tvinga ut pisset. Sen är dagpersonalen där allt från 7.15-11-00, då hinner det komma mycket pink på den tiden.
 Men såklart är detta nattpersonalens fel, som alltid! Tröttsamt och fruktansvärt tjatigt!

 Och med dessa fantastiska blöjor vi använder på 2000-talet, dom tar faktiskt 16 dl urin UTAN att ytskiktet blir blött. Detta eviga tjat i media att gamla ligger i blöta blöjor är ett jävla skitsnack, blöjorna är så pass bra numera att det är en omöjlighet.  Samma princip som i blöjor till bebisar.

När man sen får höra att det sätts in TVÅ vikarier när inte vi är på plats, så börjar man undra...men det är klart, vi är väl så himla bra helt enkelt så vi måste ersättas med två stycken.
Så var det i somras också när vi ordinarie hade semester. Vikarier och ordinarie dagpersonal som ville jobba extra på natten totalvägrade att arbeta ensamma. En del var mörkrädda andra rädda för spöken, vad vet jag. Inte alla förstås men en del...
Nej, jag blir jävligt besviken och jag vet jag låter bitter....

Självklart är det optimala att vara två personal på så många boende, och som tur var så kommer bemanningen öka från 1 april. Grattis till er som tar över våra tjänster när vi nu väljer att gå vidare.
Nattbemanningen på mitt nya jobb är något frikostigare, jag ensam har hand om 10 st boende, Mia har också 10 godingar och vi kommer hjälpa varandra.
Snacka om kvalité.

Shit, vad det här var skönt att skriva......!


1 kommentar:

  1. Bra Ewa! På dom bara! Ungefär som att vara två st ute i kommunen nattetid. TVÅ st på en hel kommun!!! Visst kan vi få hjälp ibland men man undrar ju hur kommunen tänker!? Sen får man skit i tidningarna att alla stackars gamla inte får den hjälp som dom har rätt till. Nä, hur fan har dom tänkt att det ska gå till?
    //Sandra

    SvaraRadera